Етно фест "Главичица" - 2017

  2017-04-18 11:11:46
  Дана 16.04.2017. године, директор Канцеларије за КиМ, г-дин Марко Ђурић, честитао је са Главичице у Доњој Будриги надомак Гњилана Васкрс свим верницима који данас славе и поручио да су Срби, ма где живели, једна породица. 

  “Наш народ овде на Косову и Метохији (КиМ) носи једно тешко бреме и зато су очи нашег народа и целе наше земље упрте одве. Ја сам дошао да вам пренесем поруку љубави и солидарности свих наших сународника и суграђана од Суботице, Београда, Сомбора, Новог Сада и сваког нашег места где год живи наш народ и где год се данас обележава Ускрс” рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и додао да су свима мисли са нашим људима који живе на КиМ.“ 

  Ђурић је истако да се на простору Косова и Метохије чува и баштини српска традиција, српски језик са свим његовим подваријантама и да се чува православна вера са свим њеним обичајима. 

  “Ове ношње су на нашој прелепој деци пропутовале цео свет и донеле глас једном малом али поносном народу који је издржао пред свим налетима историје, пред свим покушајима да буде покорен, истребљен, да изгуби оно што је његова есенција”, казао је Ђурић. 

  Истако је да је Ускрс дан када треба да се подсетимо основних принципа светосавља, братске љубави и слоге јер то је оно што нас је од времена кнеза Лазара и Немањића до данас сачувало на овим просторима. 

  Градоначелник Партеша Драган Николић рекао је да се на Ускрс, Бог радује што су Срби сабрани на светом месту Главичици, где почивају кости наших предака. 

  Обележавање Ускрса на Главичици било је пропраћено традиционалним српским играма и песмама чиме су започете активности трећег по реду “Етно феста”. Присуствовало је више од 300 људи.