Пет факултета у Пасјану од октобра

    2017-03-21 19:01:39
    Општина Пасјане/Партеш потписала је са Универзитетом за пословни инжењеринг и менаџмент из Бањелуке Меморандум о отварању огранака пет факултета, на којима ће моћи да се школују млади у Косовском Поморављу. Тамо тренутно живи око 45.000 Срба, а пре две године отворено је и породилиште. Пет факултета са девет студијских програма. Економски, Правни, Технички, Филозофски и Факултет рачунарских наука. 

    Од октобра требало би да почну да раде у Пасјану за свршене средњошколце наставе на српском језику у Косовском поморављу. 

    "Највише ученика гимназије су до сада школовани на факултетима у Косовској Митровици", каже Зоран Стојановић, директор Гимназије из Гњилана у Шилову. Матураната, односно будућих бруцоша у Косовском поморављу има неколико стотина. За потребе пет факултета локална самоуправа у Пасјану одвојила је део новосаграђеног анекса Основне и средње школе. Наставном особљу и ученицима презентоване су могућности Универзитета из Бањалуке, који ће радити по наставном плану Републике Србије. "Првенствени циљ је очување Поморавља", каже професор Војо Лаковић. 

    У Пасјану је пре две године отворено породилиште, а у његовој близини биће и пет факултета. У Косовском поморављу је након сукоба на Косову остало да живи око 45.000 Срба. За млађе генерације није обезбеђен стабилан систем факултетског школовања. Отварање пет факултета значило би озбиљан помак у образовању младих.