Представљање водича за извознике у ЕУ

  2017-02-20 14:54:10
  Дана 16.02.2017. године, представници ГИОР-а (Грачаничка иницијатива за одрживи развој) представили су „Водич за извознике у Европску унију у области пољопривреде и прехрамбене индустрије“, који је подржан од стране Министарства за европске интеграције Владе Косова. 

  Главна идеја овог пројекта јесте, да пољопривреднике упознају са активностима које требају да предузму, како би испунили стандарде и законске процедуре, и тиме остварили могућност пословања унутар ЕУ. То се односи на законодавство, стандарде и потребну документацију, међутим без повећања производње. 

  „Оно што је неопходно за извоз, првенствено је повећање производње. Један од начина за који ми сматрамо да је добар, јесте модерно задругарство. Сматрамо да су задруге право решење за повећање капацитета и за развој локалне привреде у различитим областима“, кажу представници ГИОР-а."

  У току представљања “Водича”, указано је на безброј проблема које имају пољопривредници из српских средина на Косову. Највећи проблем српских пољопривредника јесте што не могу да конкуришу ни за грантове које даје Министарство пољопривреде Косова, а за грантове Европске уније и евентуални извоз својих производа, шансе скоро и да немају. Ради се о превисоким критеријумима конкурса и за све покушаје представника Срба у косовским институцијама, да те критеријуме усклади са положајем српских, али и пољопривредника из других мањинских заједница, актуелни министар нема позитиван одговор. 

  Невладина организација „ГИОР“ спроводи пројекте који се односе на развој пољопривреде и заштиту животне средине, у складу са европским стандардима. Менаџмент организације уређује и портал „Родна земља“, у коме су текстови о пољопривреди и пољопривредницима.