Отворен Етно фест "Главичица" - 2016

  2016-05-01 16:29:46
  Данас у 12:00, Градоначелник општине Партеш/Пасјане, г-дин Драган Николић, отворио је други по реду Етно фест „Главичица“. На самом отварању Етно феста, присуствовали су помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић, генерал Драган Владисављевић, директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином, локалних политичких званичника и неколико стотина мештана. 
  У свом обраћању мештанима, Градоначелник општине Партеш/Пасјане, Драган Николић, рекао је да нема великих речи, истакавши да смо сви мали у односу на Васкрс који данас славимо. Нека буде велико оно што су нам оставили преци и нека нам Бог да, да то очувамо. 

  Петар Петковић помоћник директора канцеларије за Косово и Метохију честитао је свим православним верницима најрадоснији хришћански празник Васкрс, приликом отварања етно феста "Главичица".

   “Драги пријатељи, браћо и сестре поздрављам Вас са овог светог места онако како се Ви поздрављате вековима окупљени покрај цркве Христа Спаса, великим хришћанским поздравом “Христос Васкресе”, рекао је Петковић окупљенима. 

   “Нема већег симбола него прослављати Васкрс на овом светом месту где се Србија најбоље види. Са овог места шаљемо поруку да Србија и српски народ живе и упућујемо поруку мира, љубави, слоге и јединства, пре свега нама Србима који овде живимо, али шаљемо поруку и нашим комшијама Албанцима да желимо да живимо у миру и слози, јер живимо на једној земљи и то је наша судбина, поручио је Петковић. 

  Отварање етно феста обележиле су традиционалне игре и песме у извођењу локалних културо уметничких друштава. Посетиоци су имали прилику да уживају и у домаћој храни, али и да виде традиционалну ношњу из овог краја коју су припремиле жене из Удружења жена "Моравски бисер". 

   На Главичици, узвишењу у Доњој Будриги крај остатака Цркве Христа Спаса из 14. века, вековима уназад традиционално се обележава Васкрс. Ујутру се служи литургија и обавља прва причест. 

  Пројекат Етно Фест “Главичица” имплементира се од стране Културног Наслеђа без Граница (CHwB Коsovo) у партнерству са НВО “Омпладинска Партешка Активност” (OPA) и општином Партеш, а финансира се од стране USAID: Унапредимо Косово заједно – локално решење (АКТ – LS), преко Фонда за развој заједница (CDF).