Полагање камена темељца за изградњу Визитаторијума на Главичици

  2015-11-24 11:21:31
  Дана 19.11.2015. године, у општини Партеш/Пасјане, одржана је свечаност поводом полагања камена темељца за изградњу Визитаторијума, као и конзервације остатака средњовековне цркве Христа Спаса на Главичици – Доња Будрига. Свечаност је одржана у присуству локалних власти, централних косовских институција, Српске православне цркве, међународних донатора и невладиних организација. 

  Тим поводом, Градоначелник општине, Драган Николић, одржао је говор о значају овог пројекта за нашу заједницу, где је између осталог рекaо, да је локалитет Главичица споменик културе од највеће важности и да представља духовно жариште овог дела Косовског Поморавља.

  На самој инаугурацији овоg пројекта, говорили су и представник Српске православне цркве Драги Којић, представник шведске амбасаде Горан Поулсан, директор Центра за заштиту културне баштине при Министарству културе Косова Артан Хоџа. 

  Иначе, пројекат је финансиран од стране шведске владе и општине Партеш/Пасјане, а реализован је од стране невладине организације „Културно наслеђе без граница“. 

  Новоизграђени Визитаторијум ће имати научно, културнообразовну и верску намену, а што ће свакако допринети и туристичком развоју саме општине, па и целог Косовског Поморавља. 

  На крају саме свечаности, градоначелник Драган Николић, је свим актерима овог пројекта, уручио слике аутора, Гвоздена Антића, настале на ликовној коловенији Етно-феста „Главичица“.