Отварање изложбе Ликовне коловеније, домаће хране и ношње у Партешу

  2015-08-14 14:22:59
  Дана 13.08.2015 у Партешу, у склопу Етно-Феста-а „Главичица“, отворена је изложба сликарске коловеније, домаће Хране и ношње. 

  Основна сврха и замисао Етно-фест-а „Главичица“, јесте промоција и очување наших обичаја и традиције. Централно место овог Етно-феста, као што и сам наслов говори, је Главичица. 

  Око ње се окупљамо и славимо. Око ње се вековима одвијало и одвија наше битисање и окупљање.

  Жеља и идеја свих људи који живе у овој општини, па и у целом Косовском поморављу је да, уз благослов наше српске православне цркве, обновимо остатке храма Христа Спаса који се налазе на Главичици и који вековима сведоче о нашем постојању и насотјању да упркос разним препрекама и невољама, опстанемо чувајући своје корене, традицију и веру.

  Поштовани читаоци, на свима нама је да одлучимо да ли ће ова жеља о обнови трајати још наредних 200 година или ћемо сви заједно покушати да Главичица и храм Христа Спаса поново заблистају старим сјајем.

  На почетку Етно-вечери у Партешу, обратио се игуман манастира Драганца, отац Иларион. Након његовог обраћања, мештанима се обратио Градоначелник општине Драган Николић, као и господин Славољуб Тодоровић Зоркин, један од аутора слика ликовне коловеније.